Szeretetnyelvek

Az oldalon nagyon sok szó esett arról és lényegében alapvetően úgy gondolom, hogy mindennek az alapja a SZERETET. A szeretetet kell megélnünk és ezt a szeretetet kell tovább adnunk. A szeretet az ami a fényünket átadja, ami által más is ragyogni fog, és a sok sok egyéni fénysugár közösen a világon eluralkodó sötétséget világossággá tudja változtatni.

Meg kell élnünk a szeretetet és át kell adnunk, tovább kell adnunk a szeretetet. Viszont mindenki saját, önálló, megismételhetetlen, egyedi személyiség, olyan szellemiség lakik bennem, amilyen biztosan nincs 100%-ban benned, és ez oda-vissza igaz. Éppen ezért máshogy fejezzük ki, máshogy reagálunk a szeretetre, és bizony van hogy rosszul sül el az ami az én fejemben jónak tűnt. Persze vannak alapvetően olyanok akik eleve nehezen is fejezik ki ezt a szeretet, de ez tanulható és fejleszthető.

És bár különbözőek vagyunk mégis emberek vagyunk így azért megállapítható, hogy hellyel közel bizonyos dolgokat több ember ugyan úgy fejez ki. Vagy legalábbis egy – egy kategóriába befér.

Így történt, hogy a szeretet kifejezésének is lett egy nyelvezete, amely 5 szeretetnyelvet határoz meg. Ez egy fix dolog, így amit itt most leírok az nem a saját kitalációm, Gary Chapman nevéhez fűződik ennek kifejlesztése. Röviden az öt szeretetnyelvről itt olvashatsz, de alatta leírom a forrást, a honlapot ahonnan vettem ezeket az információkat. Látogasd meg ezt az oldalt és tudj meg minél többet a szeretetnyelvekről, hogy felismerd, melyik a te nyelved és hogyan fejlesztheted.

ELISMERŐ SZAVAK

Az elismerő szavak verbális megerősítést nyújtanak a szeretett személy számára. Az elismerés vonatkozhat az illető személyiségére, külsejére vagy valamely cselekedetére, amelyet értünk vagy másokért tett. „Kedves tőled, hogy lemostad a kocsit. Igazán szép lett.” „Köszönöm, hogy kivitted a szemetet.” „Nagyszerűen áll neked ez a ruha.” „Imádom, hogy ilyen optimista vagy.” „Nagyra értékelem azt, ahogyan segítettél az édesanyádnak.” „Magával ragadó a mosolyod. Észrevetted, hogy mindenkinek felderült az arca, amikor beléptél?” Aki számára elsősorban az elismerés fejezi ki a szeretetet, az valósággal inni fogja dicsérő szavainkat.

MINŐSÉGI IDŐ

A minőségi idő azt jelenti, hogy osztatlan figyelmünkkel tiszteljük meg partnerünket. A közös tévénézés nem ilyen, hiszen ilyenkor a figyelmünket nem egymásra fordítjuk. Amikor minőségi időt szeretnénk tölteni egymással, ne legyen bekapcsolva a tévé, és ne lapozgassunk újságot sem. Beszélgetés közben nézzünk egymásra, és figyelmesen hallgassuk végig egymást. Minőségi idő lehet egy közös séta is, feltéve, hogy az együttlét a lényeg, nem csupán a mozgás. A minőségi idő azt fejezi ki, hogy szeretünk együtt lenni. Akár növényeket ültetünk a kertben, akár sátrazni megyünk hétvégén, azért tesszük, mert élvezzük egymás társaságát.

AJÁNDÉKOZÁS

Sokan akkor érzik leginkább a szeretetet, ha ajándékot kapnak. Az ajándék azt fejezi ki számukra, hogy partnerük gondolt rájuk akkor is, amikor éppen nem voltak együtt. Honnan tudhatjuk, hogy milyen ajándékkal szerezhetnénk örömet? Megfigyelhetjük, hogyan reagál, amikor másoktól ajándékot kap, vagy milyen megjegyzéseket tesz katalógusok böngészése vagy tévéreklámok közben. Akár meg is kérdezhetjük tőle, hogy sorolja fel, milyen ajándékokra vágyik. Az ajándéknak nem feltétlenül kell drágának lennie. Egy szál virág, egy doboz csokoládé, egy képeslap vagy egy könyv is kifejezheti szeretetünket.

SZÍVESSÉGEK

Aki a szívességek szeretetnyelvét beszéli, annak a tettek többet mondanak a szavaknál. Ha elismerő szavakat mondunk neki, valószínűleg ilyesmit gondol majd magában: „Ha szeretsz, miért nem segítesz a házimunkában?” Számára a kocsimosás, a fűnyírás, a porszívózás vagy a csecsemő pelenkázása fejezi ki a szeretetet. Ha azt akarjuk, hogy érezze törődésünket, figyeljük meg, milyen segítségre vágyik, majd tegyük azt rendszeresen.

TESTI ÉRINTÉS

Régóta tudjuk, milyen hatalmas érzelmi erő rejlik a testi érintésben. A kutatások azt mutatják, hogy akiket sokat dajkáltak és simogattak gyermekkorukban, azok jobban boldogulnak az érzelmi életükben, mint azok, akik kevés szeretetteljes érintésben részesültek. Minden kultúrára jellemző, hogy a nemek között milyen érintések elfogadottak, és mi számít illetlenségnek. Az elfogadott érintés szeretetet fejez ki, míg a nem helyénvaló érintések sértőek vagy megalázóak lehetnek. A testi érintés érzelmi energiát közvetít azok számára, akiknek ez a szeretetnyelvük.

Bővebben, részletesebben: https://szeretetnyelvek.hu/

És ha szeretnél tanulni, fejleszteni magad, regisztrálj most.