CÉLOK

Mik azok a célok? Miért kellenek célok? Csak az oda vezető út a fontos? Mi van ha elértük céljainkat?


Megpróbáltam összefoglalni olyan kérdéseket, melyek a célokkal kapcsolatban felmerülhetnek. Nem ígérem, hogy meg is válaszolom őket, de most is kíváncsi vagyok kedves Olvasó, velem együtt gondolkodó társam véleményére is. Írd meg mit gondolsz erről: info@202x.hu


Ahogy haladunk az év vége felé (most amikor ezt a bejegyzést írom december 9. van) eszünkbe szokott jutni, hogy a klasszikus szilveszterkor tett fogadalmakból mi lett, vagy esetleg azon gondolkodunk miket kellene megfogadnunk idén szilveszterkor. Igazából ezek a fogadalmak is célok. Sokféle van, lefogyok, egészséges életmódra váltok. Szilveszterkor általában szerintem olyan fogadalmakat teszünk amit magunkban szeretnénk megváltoztatni, amivel magunkkal szemben nem vagyunk kibékülve, és éppen ezért mivel magunkkal szemben sokkal engedékenyebbek vagyunk, ezek a fogadalmak hamar érvényét veszítik. 

De mégis szükséges, hogy célokat tűzzünk ki. A célok is azt segítik, hogy rendszerben, harmóniában legyen az életünk, és főképp, hogy fejlődjön az életünk, hogy magasabbra jussunk. Célok nélkül céltalanul, általában csak a szűrke megszokott, mókuskerék életet éljük. A célok segítik a koncentrációnkat egy irányba terelni, a célok motiválttá tesznek minket, irányt mutatnak. De fontos, hogy kitartóak legyünk, hogy ne adjuk fel ha akadályokba ütközünk, mert fogunk, ez a rendszer része, túl könnyű lenne ha nem lenne akadály amit át kell ugorni. Írjuk le, tegyük ki a falra, legyen a szemünk előtt mit akarunk elérni, megvalósítani az életben. Vannak hosszabb távú célok, lakás, autó vásárlás, saját biznisz kiépítése stb. Vannak rövidebbek mint a nyelvtanulás, a fogyás vagy bármit lehetne mondani. 

A lényeg, hogy legyenek céljaink, ne adjuk fel a célokat amíg el nem értük azokat. És az ember olyan, hogy mindig kellenek új célok, de ne azért legyen új, mert a másikat meguntuk, vagy akadályba ütköztünk. Tartsunk ki és csak akkor válasszunk új célt, ha a kijelöltet elértük, ha sok az akadály, akkor még jobb lesz az elért eredmény, és mi is sokat fogunk közben változni. 

És vannak akik szerint nem a cél a lényeg, hanem az addig megtett út. Szerintetek? Írjátok meg mit gondoltok erről. 

FONTOS: A céloknál vigyázzunk a határidőkkel. Hajlamosak vagyunk pont amiatt mert van határidő, halasztani a dolgokat, ráérünk még, majd holnap, megy a kiskapu keresés, úgyis megvalósítom a határidőig. Szóval bármilyen célt is határozunk meg, nem az időpont a fontos. Hanem ha tényleg elhatároztuk magunkat, akkor onnantól kezdve minden nap tegyünk egy újabb lépést célunk elérése érdekében. És akkor mindegy mikorra kell elérni, nem kell azon stresszelnünk, hogy megvalósul e, mert ha minden nap teszünk egy újabb lépést, akkor még a váratlan akadályok ellenére is meg fog valósulni a tervünk. És van ez a 28 napos “szabály” azt mondják, ha valamit 28 napon keresztül teszünk, az onnantól kezdve automatizálódik bennünk. Próbáld ki!

Phil Cooke írja: „A növekedés azon múlik, mihez kezdünk ismereteinkkel, hogyan alkalmazzuk, hogyan használjuk azokat mindennapjainkban. John Maxwell vezetési szakértő már régen megtanított arra, hogy a célok helyett a növekedésre figyeljek. E szavai számomra a kinyilatkoztatás erejével hatottak. Mindig azt tanultam, hogy a célok fontosak, és egyre próbálkoztam, hogy kialakítsak valamilyen rendszert a célok elérésére, de ez folytonos küzdelem volt. Láttam, hogy a célok sokakat motiváltak… de hiába értem el a céljaimat, mindig üres és elégedetlen maradtam. Ám amikor John megmutatta, hogyan kell a figyelmemet a növekedésre koncentrálni, hirtelen minden a helyére került. Megtanultam, hogy a célok nagyszerű dolgok, de amikor elérünk egy célt, megállunk. A növekedés azonban véget nem érő folyamat: folyamatosan tanulunk, haladunk előre, mindig újabb célokat érünk el. (www.maiige.hu)