7. Rend, tisztaság

Mit szoktál akkor érezni miután végeztél a lakás kitakarításával?

Én leginkább örömöt. Nyugalmat. Békességet a lelkemben. Felfrissült illatokat érzek, és mintha az egész szoba sokkal világosabb lenne. Nagyon jó élmény. És nagyon fontos is, pedig általában mindig halogatjuk, a lista legvégén szokott szerepelni a takarítás, halogatjuk, nincs kedvünk hozzá állni, pedig az eredmény mennyire feldob. És még mennyi ehhez hasonló dolog van, amit halogatunk pedig az általa elért eredmény pont az amire szükségünk lenne.

Sokszor érzem azt, hogy a lakásom tükrözi a lelkem állapotát is. Minden takarítással, rendrakással olyan mintha a belsőmet is tisztítanám. Amikor kidobok valamit amit régóta nem használok, vagy soha nem is volt rá szükségem mintha testileg is könnyebb lennék.

Amikor rend van a fiókomban, szekrényemben, az asztalon, időt spórolok, és nem idegeskedek, mert nem azon feszengek, hogy nem találom amit keresek és már így is késésben vagyok. Ha mindennek meg van a helye, akkor biztosan nem fogok belelépni, belerúgni dolgokba, nem fogok fájdalmat okozni magamnak.

Ahhoz hogy egyensúlyban legyünk, hogy békében éljünk nagyon fontos, hogy rend és rendezettség, tisztaság vegyen körül.

És ha otthon rend van, akkor az első lépést megtettük, hogy kilépve az ajtón még meglegyen az optimista szeretet amivel embertársaink felé fordulhatunk.

Aztán kilépve újabb ingerek érnek, és ha már megtanultuk, hogy milyen fontos is számunkra a rendezettség, akkor valószínűleg zavarni fog, hogy a környezetünk több sebből vérzik.

De itt az idő, hogy elfogadjuk, nem csak a lakásajtóig tart a felelősségem. Az utca, a kerület, a város, az ország rendezettségéért is felelősségem van, és amit lehet meg kell tennem, hogy nekem, a családomnak, a közösségemnek is jobb legyen, mert csak így a kicsiből elindulva érhetjük el, hogy jobb hely legyen a világ.

És hogy mire gondolok ezalatt? Arra, hogy egyrészt vigyázok a környezetemre. Másrészt segíthetek, kereshetek más embereket, közösséget szervezhetek a közvetlen környezetünk kitakarítására, rozsdamentesítésére, kerítések lefestésére, akármire amire a lakóközösségnek szüksége van. Vagy beléphetek már meglévő ilyen közösségekbe, vagy ha valamit látok amit meg kell javítani akkor jelzem az illetékes hivatal felé. Nagyon sok példát lehetne hozni és persze rengeteg más és más helyzet van amiről lehetne beszélni. De a lényeg:

Rendezettség – Tisztaság – Másokért is tenni akarás!