3. Ne Pánikolj! Ne Félj!

Bár nem ezt a témát szerettem volna sorrendben következőnek megírni, de jelenlegi életünk olyan, hogy jó erről beszélni, és természetesen az egyensúlyunk megtalálásához szükséges a pánikról és a félelemről lemondani. Egyértelműen mindkét dolog csak arra jó, hogy rossz állapotba kerüljünk.

Persze tudom, könnyű azt mondani, hogy ne féljek, ne pánikoljak! Viszont, ahogy a panaszkodásnál írtam, itt is le tudom írni, hogy pánikkal és félelemmel még semmit sem oldott meg az ember. Sőt a panaszkodásnál lelkileg jobban mélypontra kerülhetünk, addig a pánikkal fizikálisan, cselekedeteinkkel is tovább ronthatunk a helyzeten. – Nagyon jó példa amikor most (2022. március második hete) felvetődött, hogy nem lesz elég benzin, erre az emberek pánikba esnek és rohannak a benzinkutakra minden lehetséges kannát benzinnel megtölteni, ami azt eredményezi, hogy tényleg benzin hiány lesz, mert nem tudják a készleteket ugyan olyan gyorsan feltölteni. De ez igaz a különböző termékekre is a boltokban.

Az elmúlt évek meghatározó eleme volt a fél-elem, FÉLELEM. Olyan változások érték a megszokott napjainkat amire nem tudtunk felkészülni. Hírtelen változás volt, és a média általában nem a megnyugtató, figyelemelterelő szerepet tölti be, sokkal inkább azt, hogy minden csapból minden felületről az olyan hírek jelennek meg melyek fokozzák a félelmünket, a kétségbeesést, a pánikot.

De ha őszintén végig gondoljuk az elmúlt két évben a félelemmel elértünk bármit is. Persze óvatosabbak voltunk, jobban odafigyeltünk a tisztaságra és távolságtartásra. Nemet mondtunk programokra, rendezvényekre. De mindezek mellett továbbra is féltünk, pánikoltunk, élesztőt vettünk, nem beszélve egyéb fontos termékekről. De a helyzet nem oldódott meg, csak a közérzetünk lett rosszabb.

A Pánik és a félelem ezt okozza. Kapkodás, és csak tovább rontunk a dolgokon. Egy külön fejezetet akartam szánni a médiafogyasztásnak, és annak, hogy kapcsoljuk ki a negatív híreket az életünkből, de most itt röviden gondoljunk bele, sokszor mondják az idősek, a mi időnkben nem volt tv, internet, sokkal kevesebb dologról tudtak. Itt most nem a tv és az internet ellen beszélek, nagyon sok pozitív haszna van, nagyon sokat tanulhatunk belőle, növelhetjük, tágíthatjuk a tudásunkat. Viszont a médiának van egy olyan szegmense ami arra használja a jó eszközeinket, hogy behálózzon, hogy olyan információkat osszon meg velünk amire nincs szükségünk, és amitől csak rosszabb állapotba kerülünk. Mindig fontos mérlegelni, hogy mennyire engedjük közel magunkat ezekhez a hírekhez. Mennyire engedjük meg, hogy a hatása alá kerüljünk. Hogy hogyan viszonyulunk azokhoz az eseményekhez történésekhez amin nem tudunk változtatni.

Továbbra is fontosnak tartom amit az előző részben is írtam, hogy mindig azzal foglalkozz ami a te dolgod, amin te tudsz változtatni, ne engedd, hogy más irányítson. És ha megjelenik az életedben a félelem, a pánik akkor először is GONDOLKOZZ! KI és MIT akar ezzel elérni? Jó nekem félnem? Biztosan nem. Mielőtt pánikba esnél teljesen ülj le, és gondold végig mit kell tenni, mit kéne tenni, mit nem kellene tenni. Próbáld előre végig gondolni, hogy amit cselekedni akarsz annak milyen hatása és következménye lesz.

Ha váratlan események érnek, sosem dönts azonnal! Mindig kell, hogy legyen egy napod, hogy végig gondold mit kellene tenni, mit fogsz lépni, hogy mérlegelj, és még akkor is van lehetőség segítséget kérni, kikérni másnak a véleményét. És mindig ismerd el, hogy az adott híradásnak mi a célja, hogy csak behálózni akar, döntésképtelenné tenni, hogy sodródj a történésekkel, vagy tudatosan oktatni, fejleszteni szeretné a képességeidet, tudásodat? Nézz utána a dolgoknak, a valóság tartalmának, a helyzet súlyosságának, legyél tájékozott, ismerd meg szakemberek véleményét, akár írj mellette és ellene szóló listát. Vegyél egy nagy levegőt, és úgy dönts! De semmiképpen se pánikolj, és ne félj!

Nagyon sok mindent lehetne ezzel kapcsolatban írni, ha szeretnél tanulni róla regisztrálj most.

De ami a legfontosabb, ne pánikolj, ne ess kétségbe, ne félj, tudatosan vizsgáld meg a helyzetet, hagyj időt magadnak a döntéshozatalra, soha se a félelem irányítsa döntéseidet!