1. NE PANASZKODJ!

Ahogy ezt a felszólítást leírtam, az jutott eszembe, hogy jaj mit gondolhatsz most, milyen szívtelennek gondolsz, hogy nem érdekel a minden féle bajod és problémád. És tudom, most azt mondod, hogy persze, másnak olyan szép az élete és minden összejön neki, csak nekem nem sikerül semmi, csak nekem jönnek mindig a rossz dolgok. DE

Azt kell, hogy mondjam, hogy minden ember életében vannak problémák, bajok, negatív események. Maximum vannak akik ezeket a problémákat akadályként kezelik, vagy legalábbis nem ülnek le és csak nézegetik vagy siránkoznak a problémákon hanem a megoldáson dolgoznak.

Akár elfogadjuk akár nem az akadályokat, problémákat mi hozzuk létre, mi teremtjük meg, mondhatni a mi hibánkból van. Persze, első ránézésre nem látszik, és egyszerűbb magunkon kívül mindenki mást hibáztatni de valójában a problémák a hozzáállásunkból, az el nem végzett vagy nem megfelelően elvégzett dolgok következményei, valamint olyanok is vannak amik azért alakulnak ki, hogy tanuljunk, fejlesszük magunkat, előrébb léphessünk.

Azzal, hogy csak mindenkinek ismételgetjük milyen rossz a sorsunk, mennyi baj ér minket, persze sajnálatot kaphatunk, örülhetünk, hogy meghallgatnak, de attól a probléma nem oldódik meg, sőt azzal hogy folyton csak beszélünk róla a helyzet csak rosszabb lesz, jobb biztosan nem lesz.

Természetesen segítséget, támogatást, ötleteket lehet kérni, hogy a problémát megoldjuk, de ehhez mindenképpen az szükséges, hogy magunk mögött hagyjuk a sajnálatot, és a figyelmünket a megoldásra helyezzük, hogy megvizsgáljuk min kell változtatni, mi az amit rosszul tettem. Mit kell kijavítanom.

A panaszkodással a figyelmet felhívhatjuk magunkra, és a problémára is újra és újra ráhelyezhetjük, viszont a sok panaszkodással azt érjük el, hogy az embereket egyre kevésbé fogja érdekelni, csak legyinteni fognak, nem törődnek veled, csak újra ugyan az a lemez…és Te csak még jobban magadba fogsz roskadni. Ez egy ördögi kör!

Tehát, ha problémád van, akkor ne panaszkodj, hanem tedd a figyelmedet a megoldásra! Azon gondolkodj mit kell tennem, mit kell megváltoztatnom, pozitív terveket, célokat határozz meg. És ezekről beszélj, ha ezek a gondolatok vannak elültetve akkor a pozitív dolgok fognak növekedni, és idővel gyümölcsöt teremni. Evidens a negatív gondolatok sosem fognak pozitív gondolatokat létrehozni, csak még negatívabbakat. Éppen ezért jó dolgokra gondolj, megoldásra, tervekre, célokra, ezeket kommunikáld és a problémák amik lesznek már csak megoldandó akadályok lesznek, amikről tudni fogod, hogy meg tudod oldani őket.

Ha a panaszkodás helyett így cselekszel sokkal több energiád fog maradni! Próbáld ki!

PANASZKODÁS MÉG SOHA NEM OLDOTT MEG EGY PROBLÉMÁT SEM CSAK A CSELEKVÉS!